- een lege tafel - nieuwe gedichten - gedachten over poëzie - een plek om aan te schuiven - een lege tafel -
 
 

www.eenlegetafel.nl

poëziewebsite van

Eric van Loo

 

 

2009 :                                                                  (2008: zie hieronder)
Ook dit jaar is mijn inzending voor de HC-trofee, de jaarlijkse schrijfwedstrijd van de SLAU, genomineerd voor één van de drie hoofdprijzen. De genomineerde dichters namen deel aan een poëzie-estafette in Hoog Catharijne, zaterdag 7 november 2009 14.00-17.00. De prijsuitreiking was op 21 november. Zie ook: 'Google earth'.
7 november 2009 vierde het Taalpodium Utrecht/Zeist zijn 25-jarige jubileum. Ter gelegenheid hiervan was een landelijke gedichtenwedstrijd uitgeschreven. Mijn inzending, 'Poëziecafé' behoorde tot de 25 genomineerde inzendingen, en is opgenomen in de jubileumbundel van het Taalpodium 'Daarom boekstaaf ik vandaag'. Voor de prijswinnaars klik hier
5 juni 2009 verscheen de bloemlezing: Blauwe Boeddha - Dichters voor Tibet, onder redactie van Gerard Beentjes en Will van Sebille. Hierin is ook opgenomen mijn gedicht 'In het voorbijgaan'. De bundel is voor € 10,- te bestellen bij de Witte Uitgeverij. De opbrengst komt ten goede aan een project voor Tibetaanse dichters.
Publieksprijs gedichtenwedstrijd Almere! Mijn gedicht 'De keerzijde' kreeg 15 mei jl. de publieksprijs bij de Selexyz Scheltema Almere Poëzieprijs 2009. Thema dit jaar was 'Achter mijn rug'.
Vanaf donderdagavond 14 t/m zondag 17 mei 2009 nam ik deel aan de PoëzieLeesRouteAmersfoort. Tijdens de PLRA is in de straat Muurhuizen te Amersfoort tussen Weeshuisgang en Nieuwstraat op de vensters van vele historische woningen poëzie te zien en te lezen van een achttal dichters. Speciaal hiervoor heb ik 9 gedichten vormgegeven, waarvan de meeste niet eerder gepubliceerd waren op deze site of elders. De poëzieleesroute valt samen met de KunstKijkRoute Amersfoort, waarbij de kunstenaars in het centrum hun ateliers voor bezoekers openstellen.
Naar aanleiding van mijn lezing in het Mozeshuis over ouder worden (16 januari 2009), zijn een aantal nieuwe gedichten toegevoegd aan de gedichten over de ouderdom op deze site. O.a. een reactie van één van de luisteraars!
Nieuw gedicht: Toen ik dit zag. Een kort commentaar op de nieuwste bundel van Rutger Kopland.
Publicatie in Lava! Mijn gedicht 'Op alles voorbereid' (niet eerder op deze website verschenen) is geplaatst in het nieuwste nummer van Lava Literair (15.1, voorjaar 2009).
 
2008                                                                  (2009: zie hierboven)
Omdat mijn inzending voor de HC-trofee genomineerd was (voor de derde keer in successie!) nam ik deel aan de poëzie-estafette in Hoog Catharijne op zaterdag 18 oktober 2008. Zaterdag 8 november was ik ook bij de uitreiking van de speciale 4e en 5e prijs voor de beste inzendingen over de ontwikkeling van het stationsgebied en over 35 jaar Hoog Catharijne. Mijn inzending viel net buiten de prijzen, maar kreeg wel een speciale vermelding. Lees de gedichten 'CU2030' en 'Gebed voor Hoog Catharijne' hier op de site. Kijk voor de winnaars en verdere informatie op de website van de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht.
In nr. 4 van het digitale Boekwinkeltjes Magazine (juli/augustus 2008) besprak Karel Wasch mijn gedichten 'Een tafel in de tuin' en 'Het moment voor je iets zegt', die begin 2007 in Meander werden geplaatst.
Nieuwe publicatie in Krakatau! Mijn gedichten 'Wereldwijd 1 & 2' zijn geplaatst in nummer 51 van het literaire tijdschrift Krakatau, dat eind september in de boekhandel ligt. In Utrecht is het verkrijgbaar in de Literaire Boekhandel Lijnmarkt. Klik hier voor overige verkoopadressen.
Op 19, 20 en 21 september vindt de derde PoëzieLeesRoute Amersfoort van dit seizoen plaats. Van zonsopkomst tot zonsondergang hangt poëzie van Willi Fraikin (initiatiefnemer), Saskia van den Heuvel, Guy van Hoof, Nanne Nauta en Marion Steur achter 45 Amersfoortse ramen in de straat Muurhuizen. Deze PoëzieLeesRoute maakt deel uit van de KunstKijkRoute Amersfoort op zondagmiddag 21 september van 14 tot 17 uur. Het weekend 17-19 april 2009 neem ik zelf ook deel aan de PLRA.
Voor de poëzie- én verhalenwedstrijd van Trouw, met als thema: ’Dat de verte nabijer dan ooit was’ zond ik het gedicht 'De verte nabijer dan ooit' in. Het thema voor de wedstrijd was ontleend aan een gedicht van Gerrit Kouwenaar ('Nadag') uit de bundel 'Totaal witte kamer', die deels handelt over de dementie en de dood van zijn vrouw. De regel ’Dat de verte nabijer dan ooit was’ was deze zomer ook het thema op het jaarlijkse poëziefestival in het West-Vlaamse plaatsje Watou.
Zondag 15 juli 2008 nam ik deel aan de tweede editie van Utrecht over Utrecht. Speciaal hiervoor schreef ik het gedicht 'Stadhuis te Utrecht'. Klik hier voor het winnende gedicht van Oeke Kruythof.
Tot mijn grote verrassing is mijn gedicht 'Nazomerdag' in het Duits vertaald. Dit is gedaan door medewerkers van de Oostenrijkse site Zitig. Deze site heeft tot doel Nederlanders in het buitenland contact te laten houden met culturele ontwikkelingen in Nederland.
Dinsdagavond 13 mei nam ik deel aan het Open Podium in de bibliotheek te Nieuwegein. Surf door naar Open Podium / Agenda voor de overige deelnemers en verdere informatie.
Zondagmiddag 13 april stond ik in de finale van de Poetry Slam Zeist. Winnaar werd Marlies Somers, waarmee ze haar titel uit het seizoen 2006-2007 heroverde. Tweede werd Anna Bastianie, vóór Pom Wolff (winnaar 2007-2008). Eén van de gedichten uit mijn voordracht was de 'ready made' Hu Bang.
Publicatie in Krakatau. Mijn gedicht Id is geplaatst in nummer 49 van het literaire tijdschrift Krakatau.
Voor Opspraak, het tijdschrift van de Nieuwegeinse Literaire Kring BeeldSpraak, schreef ik het essay 'Poëzie in de popmuziek'. Eerder verscheen in hetzelfde tijdschrift mijn gedicht 'Nazomerdag'.
Tweede plaats Meander Dichtersprijs 2008. De lezers van Meander hebben Vicky Francken aangewezen als winnaar van de Meander Dichtersprijs 2008. Zij kreeg verreweg de meeste stemmen (36%). Met 23% van de stemmen eindigde ik op de tweede plaats, vlak voor Hedwig Selles (20%). 
Nieuw gedicht ouderen: Remco Campert. Sober gedicht over de ouderdom, door Poetry International gekozen tot één van de drie beste gedichten van 2007
 
Nog meer Oude Berichten (2006 en 2007)